Artykuł sponsorowany
Uwielbiasz kawę, ale spotkałeś się ze stwierdzeniami, że nie jest zdrowa? Że powoduje wrzody żołądka albo wypłukuje magnez? Obawiasz się, że może Ci zaszkodzić, zamiast pomóc? Sprawdź, jaki jest aktualny stan wiedzy o kawie.
Kawa w żadnym wypadku nie jest lekiem, ale jej regularne picie może przyczynić się do zahamowania rozwoju kilku chorób. Na pierwszym miejscu z pewnością stoi cukrzyca – okazało się, że osoby regularnie pijące kawę mają mniejszą szansę na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ kawa zawiera wiele związków (w tym kwas chlorogenowy), które pozytywnie działają na organizm.
W przypadku cukrzycy warto szczególnie podkreślić zdolność naparu z kawy do hamowania wchłaniania glukozy w jelitach czy obniżania jej produkcji w wątrobie. Innym przykładem działania profilaktycznego, jakie wykazują kawy świata, jest z pewnością zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na choroby powiązane z wątrobą (szczególnie marskości wątroby i kamicy żółciowej).
Mówi się również o pozytywnym wpływie kawy na mózg – nie tylko zmniejsza szansę na rozwój choroby Alzheimera czy Parkinsona, ale również pozytywnie wpływa na stan psychiczny i obniża ryzyko zachorowania na depresję.
Być może słyszałeś, że świeżo palona kawa może wpływać na rozwój nadciśnienia. To mit. Co prawda tuż po spożyciu kawy można spodziewać się łagodnego wzrostu ciśnienia krwi, ale nie jest to efekt utrzymujący się w organizmie. Zresztą, nawet to zjawisko nie występuje u każdego, ponieważ osoby regularnie pijące kawę wytwarzają na nią tolerancję. Wbrew pozorom, kawa nie tylko nie sprzyja rozwojowi nadciśnienia, ale wręcz ryzyko zachorowania na nie jest mniejsze u osób regularnie pijących ten napój (poza osobami jednocześnie palącymi papierosy – wpływ tytoniu jest po prostu większy i bardziej niebezpieczny).
Na pewno słyszałeś też, że kawa wypłukuje magnez. Prawdą jest, że kofeina obecna w kawie ma zdolność wypłukiwania z organizmu magnezu (a także wapnia). Warto jednak wiedzieć, że w kawie, poza kofeiną, znajdują się też inne związki – między innymi takie, które zawierają magnez. Wypłukując więc magnez z organizmu kawą, jednocześnie dostarczamy go razem z nią w znacznie większej ilości. W przypadku wapnia problem wypłukiwania go całkowicie rozwiązuje dodanie do kawy mleka.
A czy kawa może prowadzić do wrzodów żołądka? W tym przypadku należy oczywiście wziąć pod uwagę, że kawa zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku. To mogłoby być odpowiedzialne za rozwój choroby wrzodowej, ale… No właśnie. Okazuje się, że tak naprawdę środowisko żołądka po wypiciu kawy wcale nie zmienia się w drastyczny sposób. Właśnie dlatego, jeśli tylko masz ochotę, z radością sięgaj po swoje ulubione kawy brazylijskie i ciesz się poranną filiżanką espresso!
Zdj. główne: Fahmi Fakhrudin/unsplash.com