Jakie właściwości dla organizmu człowieka ma chlorella?

Jakie właściwości dla organizmu człowieka ma chlorella?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Istnieje wiele naturalnych sposobów na walkę z nerwami i niepokojem. W takich przypadkach dużą popularnością cieszą się kozłek lekarski, szałwia i dziurawiec. W artykule przedstawiamy mniej znaną alternatywę dla tych roślin jaką jest chlorella.

Chlorella – najważniejsze informacje

Chlorella jest to alga słodkowodna występująca na Dalekim Wschodzie. Ze względu na bogactwo składników odżywczych jest zaliczana do grupy tzw. superfoods. Charakteryzuje się prostą budową. Jest złożona z jądra oraz chlorofilu, który ma wpływ na jej intensywny zielony kolor oraz liczne właściwości prozdrowotne. Zawartość tego cennego związku organicznego w chlorelli jest wyższa niż we wszystkich innych znanych algach i innych jadalnych roślinach. Opisywany produkt jest sprzedawany w formie sproszkowanej, samodzielnie lub w towarzystwie innych zdrowych roślin. Ponadto występuje w postaci tabletek. Sproszkowana chlorella może stanowić dodatek do wielu rodzajów potraw, takich jak: koktajle, desery, jogurty oraz ciasta.

Chlorella – moc witamin i minerałów

Bardzo bogaty skład opisywanej algi słodkowodnej sprawia, że jest nazywana królową super żywności. Zawiera dużą ilość witamin, takich jak: A, B, C, E i K. Stanowi doskonałe źródło biotyny, beta karotenu, inozytolu oraz kwasu foliowego. Można w niej znaleźć bardzo wiele cenny i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów, takich jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, jod i potas. Chlorella cechuje się wysoką zawartością białka, dzięki czemu stanowi doskonałą opcję dla wszystkich sportowców oraz osób będących na wegańskiej diecie. W 100 gramach opisywanego produktu znajduje się aż 58 gram protein. 

Ponadto chlorella zawiera aminokwasy, węglowodany i niezbędne do zachowania biochemicznych funkcji kwasy tłuszczowe. Opisywana alga jest bezpieczna dla organizmu i przy stosowaniu odpowiednich dawek nie powinna wykazywać skutków ubocznych. Jednak należy pamiętać, że spożywana w nadmiarze może wywoływać niepożądane skutki, takie jak: reakcja alergiczna, biegunka lub wzdęcia.

Właściwości zdrowotne chlorelli

Tak bogaty skład chlorelli ma przełożenie na wykazywane przez nią liczne właściwości prozdrowotne. Wykazuje działanie detoksykujące, wspiera prace wątroby i przyśpiesza regeneracje tego istotnego narządu. Ta drogocenna alga usuwa szkodliwe substancje, mogą to być alkohol, toksyny, chemikalia lub pestycydy. Podobnie jak kozłek lekarski chlorella stanowi skuteczną broń w walce z zaburzeniami układu nerwowego. Dzięki niej możliwa jest szybsza odbudowa komórek nerwowych. 

Poza tym chlorella ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Stymuluje produkcje białych krwinek, które stanowią naturalny sposób na radzenie sobie z bakteriami i wirusami. Ponadto ta niezwykła alga jest stosowana jako środek na dolegliwości związane z układem pokarmowym, takie jak: zatrucia pokarmowe, gazy, zaparcia oraz wzdęcia. Na koniec należy dodać, że regularnie spożywana chlorella minimalizuje ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.Więcej dowiesz się na https://auraherbals.pl/leksykon/kozlek/

Zdj. główne: materiał od klienta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*