Wielkanocne ciasta w wersji light. Spróbujesz?

Wielkanocne ciasta w wersji light. Spróbujesz?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Ciężko obejść święta wielkanocne bez tradycyjnych potraw, zwłaszcza bez babki czy mazurka. Wiele osób chce ograniczyć spożycie cukru w swojej diecie, dlatego rezygnuje ze świątecznych wypieków. Jednak istnieje wspaniała alternatywa dla słodkich i kalorycznych ciast oraz deserów – wielkanocne słodkości w wersji light czy fit. Poznaj przepisy na najpyszniejsze wypieki, które nie zmuszą cię do przerywania swoich dietetycznych postanowień. 

Aktualnie oferta sklepów ze zdrową żywnością jest tak szeroka i bogata, że bez problemu możemy w niej znaleźć mniej kaloryczne zastępniki do przygotowania ciast. To znakomity sposób, aby w czasie świąt wielkanocnych cieszyć się ciastkiem do kawy, nie martwiąc się dodatkowymi kilogramami. Wypieki w wersji light są równie słodkie i smaczne jak ciasta powstałe według tradycyjnej receptury. 

Przepisy na wielkanocne fit ciasta i desery 

Mazurek wielkanocny 

Składniki : 

  • 2 miękkie banany,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej, 
  • pół tabliczki ciemnej czekolady,
  • 1 łyżka kakao,
  • 250 gram mąki orkiszowej,
  • 150 gram oleju kokosowego,
  • 4 łyżki słodzidła (może być ksylitol).

Sposób przygotowania  

Pierwszym krokiem jest zmieszanie mąki, mleka, oleju oraz słodzidła w dużej misce. Całość należy przelać do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem. Dobrze jest dać całości “odpocząć” w lodówce przez około 20 minut. Tak przygotowane ciasto idealne nadaje się do pieczenia. Wystarczy nagrzać piekarnik do 180 stopni w opcji góra dół. Ciasto po 30 minutach powinno być gotowe. Następnie pora przygotować masę do mazurka wielkanocnego. Kaszę jaglaną należy ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W kolejnym etapie mieszamy kaszę, banany pognienionce widelcem, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej z kakao. Dla uzyskania jednolitej masy całość można dodatkowo zblendować. Kiedy uznamy, że masa jest zbyt gęsta można dodać do niej mleko roślinne. Ostatni krok to rozsmarowanie czekolado-bananowej masy na upieczonym cieście. Całość można udekorować migdałami i orzechami. 

Wielkanocna babka z malinami 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej, 
  • 2 torebki budyniu malinowego,
  • 2 jajka, 
  • 6 łyżek oleju kokosowego, 
  • pół szklanki jogurtu naturalnego, 
  • pół szklanki słodzidła, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pudełko malin, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • ksylitol w pudrze (zwykły ksylitol można zmielić w młynku do kawy).

Sposób przygotowania 

Pierwszym krokiem przygotowania babki jest wybranie odpowiedniej formy, powinna ona mieć 22 cm średnicy. Następnie należy zadbać o to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Jeśli te dwa warunki są spełnione można zabierać się do pracy! Najpierw jajka należy utrzeć z wybranym słodzidłem, masa powinna być puszysta oraz jednolita. Następnie do miski należy dodać jogurt oraz olej kokosowy i całość zmiksować na mniejszych obrotach. Należy w oddzielnej misce wymieszać suche składniki, a następnie dodawać je stopniowo do zmiksowanej części ciasta. Do masy można dodać część świeżych malin, resztę zostawić jako dekorację. Gdy całość się połączy masę należy przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez 45-50 minut. Po ostygnięciu babki pora na przygotowaniu lakieru. Do tego wystarczy wymieszać ksylitol w pudrze z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Babkę dekorujemy lukrem i malinami. 

Przeczytaj też: 5 POWODÓW, DLA KTÓRYCH OD TERAZ BĘDZIESZ ROBIŁA CODZIENNIE BRZUSZKI, NIEZALEŻNIE OD WIEKU

Zdjęcie główne: cottobro/ pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*